Resor

Reseguide Kalmar FF

BB150923BB054-1024x683.jpg

Vem?

Kalmar FF, laget som man ofta glömmer bort när man kollar igenom de allsvenska lagen innan säsongen. Men laget har varit uppe i Allsvenskan sedan 2004 och passade på att vinna serien 2008. Ja, mycket mer har inte hänt i deras 109-åriga historia. Under de två åren vi varit borta har Kalmar placerat sig tolva (2017) och tia (2018) i Allsvenskan och det är ungefär där laget väntas placera sig även i år. Stjärnor i dagens annars anonyma trupp är två av de tre Elm-bröderna, Moestafa El Kabir och brasilianaren (det är ju Kalmar) Romarinho.

Var?

Guldfågeln Arena stod färdig för spel till säsongen 2011. Då ägdes den av klubben, men 2017 tog Kalmar kommun över ägandet av arenan som rymmer cirka 12 000 åskådare. Den ser ut som Myrsjöhus Arena eller Gamla Ullevi, alltså inget speciellt, MEN! Från bortasektionen kan man känna doften från en riktig gräsplan, vilket inte är allt för vanligt i allsvenska sammanhang.

Biljett till bortastå kostar 150kr för vuxna och 90kr för ungdom t.o.m. 17 år och köps lättast här.

Senaste mötet?

Bortser man från träningsmatchen mot Kalmar i februari i år (1-1) så spelades den senaste matchen mellan lagen den 20e augusti 2016 på Olympia. Då gick tyvärr smålänningarna segrande ur matchen med 0-1.

Hur?

Som vanligt är det smidigast att åka med Kärnans bussar. Biljetter finns att köpa här eller på Sweet & Tender.

Bussarna avgår:

Malmö (Triangeln, södra uppgången): 08.00

Lund C (Norra delen): 08.30

Helsingborg (Olympia, Östra läktaren): 09.30

Arenan ligger vidtrafikplats Berga, precis vid E22. Kommer du i bil går den knappast att missa.Eftersom området är ditt genomsnittliga menlösa storcenterområden med de gamlavanliga Bauhaus, Citygross etc finns det gott om parkeringsplatser i området.

Eftersom arenan ligger utanför staden är det rätt kört att gå. Sträckan är runt sex kilometer, och det mesta utgörs av måttligt spännande villa- och industriområden. Inte den optimala uppladdningen med andra ord. Åker du med Kärnan upp till Kalmar går våra bussar från puben ut till arenan. Vill du ta dig ut till arenan på egen hand går buss 405 från Kalmar C ut till arenan. Resan tar ca 20 minuter och bussen går var 10e minut. För mer information klicka här.

Var dricker vi?

Pipes of Scotland tar emot oss f.o.m. kl. 13.00 på lördag.

Hemmasupportrarna då?

Ja, några tusen brukar vara på plats när laget spelar. Av dessa är det inte många som sjunger, men de finns.  Likt hela föreningen som känns dess supportrar anonyma. Om det har skett någon förändring, ja det får vi se på lördag.

Reseguide Göteborg

Motståndarna?

Efter många år som ett fruktat topplag såg det 2017 helt annorlunda ut för IFK Göteborg. Laget slutade på tionde plats i Allsvenskan och inför säsongen 2018 tog man in Poya Asbaghi som ny tränare. Efter ett stormigt år slutade man till sist på en elfte plats. Experterna är i år eniga om att laget kommer få det tufft att hålla sig kvar i Sveriges högsta division, en serie som man spelat i utan avbrott i över 40 år.

Annars har mycket handlat om ekonomin. Man har sålt sitt kära Kamratgården och Pontus Dahlberg för stora summor, men det ser ändå inte mycket bättre ut. Nu hoppas många på att den unge Benjamin Nygren ska inbringa mycket pengar vid en försäljning.

Senaste mötet?

Sensommaren 2016 var senaste gången HIF mötte Blåvitt, då slutade det tyvärr med förlust (2-0 till IFK på Gamla Ullevi). Likt HIF har man rensat rejält i truppen sedan dess. Det finns endast en spelare kvar i Blåvitt som var med i matchen, Erik Dahlin som satt på bänken.

Var?

Matchen spelas på Nya Ullevi (den stora och gamla och inte den minde och nyare). Den byggdes en gång i tiden för att det skulle spelas fotbolls-VM i Sverige. Sedan den nyare varianten av Ullevi stod klar 2009 har det inte spelats så mycket fotboll här. Nu arrangeras det mest konserter, idrottsevenemang och jippon med lag som Barcelona och Manchester City.

Det är extra viktigt att köpa förköp denna gång! Det kostar 20kr mer att köpa vid insläpp än att vara ute i god tid. Enklast att införskaffa biljett är här.

Hur?

Enklast är att åka med Kärnans bussar, det finns i skrivande stund 15 biljetter till den andra bussen. Dessa går att köpa här.

Många tar sig även upp på egen hand, med bil är det bara raka spåret på E6 hela vägen upp, tills du ser gigantiska den stora stadion på vänster sida. Det finns en hel del parkeringsplatser i Ullevis närhet, här kan du se tillgängligheten.

Var dricker vi?

John Scott's Stable är platsen att vara på innan matchen. De öppnar 11.00 och kommer att ha specialpris på sin hamburgertallrik. Adressen är Kyrkogatan 33.

Hemmasupportrarna då?

Överlägset hemmasnitt i Göteborgsområdet, men ändå inget som imponerar med tanke på stadens storlek. Stämningsmässigt, ja de låter ungefär likadant som alla andra lag i Sverige, en trumma och mummel.

Reseguide BK Häcken

Motståndarna?
Det tog 43 år innan Häcken nådde landets högsta serie 1983, vistelsen blev inte långvarig och laget slutade sist i tabellen. Tio år senare var Häcken tillbaka men det skulle dröja till 2008 innan man kunde etablera sig i Allsvenskan på riktigt. Sedan dess har laget utvecklats till ett stabilt allsvenskt lag. Största framgången kom 2016 då man vann Svenska Cupen, i Allsvenskan nådde laget en andraplats 2012, vilket är deras högst noterade tabellplacering.  De två senaste säsongerna har laget slutat på placeringarna fyra (2017) och fem (2018). Efter en fin försäsong som lett fram till final i Svenska Cupen tippas man återigen sluta bland de fem bästa.

Senaste mötet?
Sommaren 2016 var senaste gången HIF mötte laget från Hisingen (1-1). Endast tre spelare som då fanns med i HIFs trupp är kvar, Max Svensson, Andreas Landgren och Adam Eriksson. I samma match spelade Mohammed Abubakari på Häckens mittfält.

Var?
Likt de flesta arenorna i Allsvenskan har Häckens ett sponsornamn. Den har såklart spelunderlag av plast, vi spelar ju i Allsvenskan nu... Arenan ligger ute på Hisingen (tydligen Sveriges femte största ö) och har plats för 6300 åskådare, vara ca. 2000 ståplats.

Inträdet på bortasektionen, som tar in 1000 personer, ligger på 150:- för vuxna och 90:- för studenter/ungdom/pensionärer. Barn mellan 5 och 13 år går in för endast 50:- Vi rekommenderar som vanligt att köpa förköp. Du ordnar din biljett här

Hur?
Åker du på egen hand kan det vara på sin plats med en vägbeskrivning.

Medbil tar du E6 norrut genom Göteborg, tar av mot Oslo och fortsätter genomTingstadtunneln, tar vänster på Lundbyleden (väg 155), följ skyltning motÖckerö och sen mot Centrum. Håll höger och ta av vid Brantingsmotet, ochfortsätt sedan västerut på Hjalmar Brantingsgatan. Efter några hundra meter serdu arenan på vänster sida. Parkering är vanligtvis inte några problem ochplatser brukar finnas både vid arenan och runt Backaplan.

Medspårvagn från centrala Göteborg gäller vagn 5,6 eller 10 mot Länsmansgårdeneller Biskopsgården. Hållplatsen är fortfarande den somheter Rambergsvallen och ligger precis bredvid arenan.

Allra enklast är såklart att åka med Kärnan, och några få biljetter finns kvar till den tredje bussen. Biljetten ordnar du enklast här och kostar bara 150 kronor! Avgångstiderna för bussarna är:

Malmö (Triangeln, södra uppgången): 08.30
Lund C (Norra delen): 09.00
Helsingborg (Olympia, Östra läktaren): 10.00

Var dricker vi?
Uppladdningsställe i år är Ölstugan Kville som ligger på behagligt gångavstånd till Bravida Arena. På lördag öppnar de sina portar kl. 12.00.

Hemmasupportrarna då?
Getingarna från Hisingen är inte många, brukar räknas som det fjärde laget i Göteborgstrakterna publikmässigt. Publiksnittet är inte speciellt starkt, men det ligger på ungefär samma nivå som ÖIS och GAIS.

Reseguide GAIS

Vem?Gais. Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap. Makrillarna. Götets så kallade alternativa förening till de lite finare IFK och Öis (Häcken räknas som bekant inte in). Har kunnat titulera sig svenska mästare fyra gånger, men senaste gången var längesen nu. På senare tid har föreningen brottats med ekonomiska problem och en jobbig tillvaro i Superettan, dit man degraderas 2012. Har nämnts som uppflyttningskandidat sedan dess men får det inte att stämma och har i tur och ordning slutat 7:a, 11:a, 11:a och 8:a. Till 2017 fanns det så lite hype om att klättra ytterligare i tabellen men istället slutade laget 9:a. Fanns en ny hype till i år där Offside hängt med laget under hela säsongen för att rapportera inifrån föreningen. Det har dock i sedvanlig ordning gått trögt för ekonomiskt tyngda Gais som i skrivande stund är indraget i bottenstriden. Med sex omgångar kvar ligger man tia, fyra poäng från negativ kvalplats.Låg även under 2014 på kvalplats till division 1 ett tag. Då klev en viss P-O Ljung in som huvudtränare och höll kvar laget i serien. Ljung fick sparken säsongen därpå.Var?Gamla Ullevi, så klart. Invigdes 2009 och ligger på precis plats som gamla Gamla Ullevi. Arenan är välkänd för de flesta HIF-supportrar, men för er som besöker den för första gången går den att beskrivas som typsnittet av en modern svensk fotbollsarena. Två plan. Inbyggda hörn. Bra närhet till plan. Kapacitet på 18 400. Som bortasupporter är det södra kortsidan som gäller. Biljetter till bortastå hittar ni här.Hur?Eftersom Gamla Ullevi ligger mitt inne i Göteborg är det enkelt att ta sig till arenan. Kör du bil är det raka spåret på E6 hela vägen upp, tills du ser gigantiska Nya Ullevi på vänster sida. Ta av vid Ullevimotet, över motorvägen och rakt fram. Efter bara några hundra meter ser du Gamla Ullevi på vänster sida.Vi hade här gärna rekommenderat att åka med Kärnan istället, men det går dessvärre inte vid produktionen av den här reseguiden. Samtliga tre bussar som rullar från Skåne tidigt lördag morgon är nämligen fyllda till bredden.Och här dominerar vi?Ja. Gais är som bekant den match i Superettan där vi stöter på någon form av motstånd, men det betyder i sammanhanget inte särskilt mycket. Har en hel del sjungande som i regel befinner sig på övre etage av östra långsidan. Försöker variera lite med sångerna, men har en ganska torftig repertoar. Vi ger ett plus i kanten för att de anstränger sig, men att vi kommer ta över ljudkulissen är det inte tu tal om. Till den här matchen är det dessutom tal om total invasion från oss rödblå. Förutom de 157 personer som reser med Kärnan vet vi minst en fullsatt buss till som rullar i egen regi. Fyra bussar är tillsist en god indikation på att det är en hel del som reser på egen hand från närr och fjärran.Pubsamling?I år sjunger vi återigen upp kring pubarna i Vasa. Notch, The Queens och Cheers slår alla upp sina portar ännu en gång. På Queen hittar du en burgartallrik och en öl för 150kr, Notch tar 129kr för detsamma och Cheers slår upp tacobuffé för 100kr. Hit är alla HIF:are välkomna för en bortamatchsamling med potential att bli en av de bästa i modern HIF-historia!

Reseinfo: Vi bojkottar AFC för medlemsdemokratins framtid - inga bussar till Eskilstuna

Den 15:e September möter HIF AFC Eskilstuna på Tunavallen i Eskilstuna. En förening som styrs med järnhand av Alexander Ryssholm, som kommer vara klubbens ordförande i tio år framåt sen årsmötet 2016. Ryssholm har en lång historia av att kringgå föreningsdemokratin i svensk fotboll, och sportsliga konventioner utifrån sina ekonomiska resurser. AFC har avancerat i seriesystemen genom övertagandet av klubbar med svag ekonomi. Detta opportunistiska handlande har inneburit att AFC köpt sig genom de svenska seriesystemen på bekostnad av mindre klubbar, och därmed kringgått de sportsliga konventioner svensk fotboll bygger på.

Med detta som bakgrund väljer vi att bojkotta matchen samtidigt som vi uppmanar alla HIF:are att göra detsamma. Detta för att inte stödja AFC ekonomiskt, och för att markera för fotbollssverige att AFC inte är en klubb som alla andra.Vänligen,Supporterklubben Kärnans styrelse