Ordföranden har ordet: Jätten har vaknat?

Häromdagen utlyste Kärnan årsmöte för verksamhetsåret 2018 uppe i Bistro 1907 torsdagen den 24/1 18.30. Det ger mig anledning att snabbt titta tillbaka lite på vad vi i Kärnans styrelse egentligen gjorde under det gångna året och samtidigt blicka framåt mot det 2019 som bara är sex dagar gammalt.

Vi inledde året med att lansera ett helt unikt supporteröl i samarbete med initiativtagaren och ölbryggaren Robin Skoglund, mikrobryggeriet Friends Company och vår samarbetspartner Kings Corner – där ölet har gått att köpa.

Ölet – Södra stå session IPA – lanserades i samband med en välfylld och lyckad talarkväll tillsammans med P-O Ljung och Christoffer Andersson och togs emot mycket väl.

2018 ännu ett hektiskt och händelserikt år i supporterkulturens namn

Kärnan har inte gått in med en krona utan enbart agerat samlingspunkt för samarbetet samt lyft ölet i samband med arrangemang som utlysts på Kings Corner. Varje glas ni druckit under säsongens gång har bidragit till att stärka supporterkulturen runt Sundets Pärla, då Kärnan dragit in 100 SEK per såld öltunna som sedan gått åt att kraftigt subventionera souvenirer och resor.

Vårt samarbete med HIF har också rullat på i produktiv och innovativ takt. Vi lanserade den gemensamma souveniren Medlemsägdtröjan efter diskussioner med Alexander Ström i samband med AFC hemma där Kärnan stod för designen och HIF fick hela vinsten på försäljningen. Vi initierade också samarbete med sportbarens driftige verksamhetsansvarige Annika Perger under slutet av säsongen där Kärnan-medlemmar fick förmånliga priser på både mat, dryck och förköpskuponger. Något som genererade ett rejält uppsving i försäljning av burgarna som återfinns i värmeskåpen i baren.

Utöver initiativ som gynnat både Kärnans egen och HIF:s ekonomi vilket ju i slutändan gynnar alla HIF:are var såklart pricken över i:et Andreas Granqvist-tifot. I samband med tifot utlyste privata initiativtagare en tifoinsamling som skulle förvaltas av Kärnan och mottagandet blev överväldigande. Utöver de dryga 18 000 kronor som kom in tack vare er såg Kärnan till att fylla på där det behövdes genom tifokassan som vi förvaltar sedan tidigare. I slutändan möjliggjorde alla unisona supporterkrafter det största tifot Olympia någonsin sett.

2019 ett steg närmre transparens?

Vid sidan av det arbete följer Kärnan som vanligt noggrant och med största intresse den pågående utvecklingen inom HIF. Det står ju nu klart och är allmänt känt att det brustit i kontrollerna vad gäller ekonomin, något som satt oss i ett om möjligt än prekärare läge än tidigare. Inget nytt för den som haft öron och ögon öppna under en längre tid men icke desto mindre beklagligt.

Senaste uppgifterna är att styrelsen tillsammans med den bitvis nya ledningen ska ha hittat åtminstone riktlinjer för en långsiktig lösning. Apropå den nya ledningen ser jag inte några mer lämpade personer att ordna den givna situationen än KD Joel Sandborg och administrative chef Robin Lundgren.

Med talande meriter, erfarenheter och ett annorlunda praktiskt tänk kring föreningsbyggande och ekonomiska strukturer ska det bli spännande att följa det arbete som jag vet redan påbörjats fortskrida över de nästkommande säsongerna. I synnerhet den dagen vi börjar få rätsida på våra problem.

Jag har haft ett initialt samtal med Joel Sandborg som redan både visat och sagt sig vara mån om en pågående dialog med supportrar i allmänhet och en transparent förening i synnerhet. Det sistnämnda har visat sig vara lite av en tom catch phrase på sistone men än så länge bygger Joel Sandborg med handling bakom orden och jag ser mycket fram emot det fortsatta samarbetet och utbytet mellan HIF och Kärnan under 2019.

Detta oavsett om jag sitter kvar som ordförande eller ej! Det är som bekant ett årsmöte där styrelsen för 2019 bland annat ska väljas in. Vi ses torsdagen den 24/1 kl 18.30 i Bistro 1907 på Olympia.

Erik Kruse,
Ordförande Supporterklubben Kärnan

About the author:

. Follow him on Twitter / Facebook.