Fraktion Dacke - HIF:are i Småland

Vi rullar vidare på vår fraktionsturné. Tidigare har vi haft intervjuer med Fraktion Väst och Stockholmsjävarna och nu gör vi ett stopp i Smålands skogar. Där huserar sedan en tid tillbaka fraktion Dacke! Vi tog ett snack med Tony Elgaard, en av fraktionens initiativtagare, för att få mer kunskap om HIF:arna i Småland.Tony Elgaard
Kan du berätta lite om er Fraktion?- Fraktion Dacke startades den 6 februari 2013. Jag hade gått i tankarna på att skrapa ihop HIF-anhängare här i Småland, samtidigt så gick Fredrik Ymer i samma tankar. Efter lite mailtrafik oss emellan så konstaterade vi att det fanns en hel del HIF:are här, så på den vägen är det. I dagsläget är vi 17 stycken och bor i Växjö med omnejd och huvuddelen är från Helsingborg, en del ingifta och en del är andra generation med god uppfostran. Vi använder Facebook som informationsbas och försöker synka ihop oss inför resor till matcherna. Det är lite svårt att få med alla med tanke på matchtider och veckodagar, det är ju trots allt 20 mil ner.

 

Hur är det att hålla på HIF i Småland där alla andra håller på Djurgården, Bajen eller Black Army?
- Vet inte om alla andra Smålänningar håller på fjollorna i Norr, men att vara HIF:are i Småland är inte svårt. Finns ju en hel del spelare från Småland som spelar eller har spelat i HIF och jag tror de flesta här hyser stor respekt för HIF, även att de håller på andra lag här som Öster, Kalmar eller nått annat mediokert lag i Allsvenskan.

 

Är det svårt att hålla engagemanget vid liv när man bor en bit ifrån Helsingborg?
- Tycker att vi har en hel del starka, trogna och rent av fanatiska medlemmar i gruppen, så engagemanget är nog inte så svårt att hålla liv i. Personligen tycker jag såhär; går man inte på matcherna, trots att man har tid och bor i Helsingborg, då är det svårt att säga att man är HIF:are. Klart som fan att man är avis på er som bor i Skånes vackraste stad!

 

Hur har utvecklingen sett ut sedan ni startade i februari?- Utvecklingen i Fraktion Dacke går framåt men som relativt ny grupp är vi givetvis fortfarande i barnstadiet. En flagga är snart framtagen och den kommer att vara med på de flesta matcherna. Vi kommer nog att diskutera nästa steg i vår grupp ganska snart och det kan vara om resor, tröjtryck eller något annat.

 

Vilket är ditt bästa minne med Fraktion Dacke?
- Matchen mot Öster, trots att vi bara fick en pinne. Det var riktigt gott att möta upp bussarna i Växjö och sedan efter pubbesök tåga mot Myresjöhus Arena. Det var en skön känsla och ett jävla tryck under matchen också.HIF:are i Växjö
Hur gör man får att gå med i Fraktion Dacke?- För komma med i gruppen, så tar man kontakt med Fredrik Ymer eller HIF - Fraktion Dacke på Facebook.

 

Fraktion Väst menar ju envist att de är de mest engagerade HIF:arna i exil. Vad är ditt svar på det?- Vet inte hur Fraktion Väst har gjort sin mättning, men tycker dom är mest engagerade så Grattis! Jag tror att oavsett antal medlemmar, hur högt man sjunger eller antal matcher man går på, så är stoltheten för HIF det största engagemanget enligt mitt tycke! Som svar på tal utmanar jag härmed Fraktion Väst på ölbrännboll i samband med att vi möter Halmstad den 24 juli!

 

Vad tycker du om säsongen hittills? både på planen och på läktarna?
- Jag var mycket tveksam till hur formationen 4-2-3-1 skulle lyckas och det syntes klart att spelarna inte fann sig i den. Man var inte trygg i sitt försvarsspel och obekväma spelare blir ofta irriterade. Se Peter och Bedoya mot Mjällby. Nu har man ju återgått till klassiska 4-4-2 där Robin haft en släpande forwardsroll som jag tror passar laget. Det som måste förbättras är positionsspelet i försvaret där vi allt för ofta tappar kommunikation och fokus. (försvar är hela laget - inte bara backlinjen). Vi har ju haft ett bra tryck på 37:an där jag står, men det som är negativt på läktaren är de tomma stolarna. Tycker att det finns många som är för bekväma och sitter hemma, men det gäller nog för alla klubbar i Allsvenskan.

 

Vad är bäst respektive sämst hittills i år?- Bäst hittills är helt klart vår målskörd. Vi sliter sönder motståndarna och det ger resultat. Sen ett stort plus till projektet Röd Lördag som visade sig vara ett riktigt vinnarkoncept. Sämst är det goda mottagande av Miiko i MFF. Jag tycker att det är ett hån mot alla utsatta barn.

 

Vad ser du fram emot mest under 2013?- Helt klart derbymatcherna och att HIF vinner Allsvenskan.

 

Och den fråga som alla exilare får. När flyttar du hem?
- Svårt att säga om flytt till Helsingborg, men att det blir flytt nån gång är säkert!

 

Vi tackar Tony för pratstunden och passar utmaningen om ölbrännboll vidare till Fraktion Väst!