Kärnan

Reseguide IF Elfsborg

Vem?
IF Elfsborg bildades 1904 i Borås, sedan dess har man vunnit sex SM-guld i fotboll. Man har spelat i Allsvenskan utan att bli degraderade sedan 1997. Då spelade man på Ryavallen vilken 2005 ersattes med nuvarande Borås Arena. Lagets senaste storhetstid startade ungefär samtidigt och sedan dess har man vunnit 2 SM-guld (2006 och 2012). Arenan gav Elfsborg en tjuvstart in i den fotboll som kommit att växa sig stark i Sverige de senaste åren, plastmatta och modern arena. Samtidigt som laget fick hem Anders Svensson och boråsarna fick en storhetstid som varade fram tills för några år sedan. När resterande av de allsvenska lagen också byggde nytt och la plastmatta (…) blev laget återigen en parantes i Sveriges högsta serie.

Senaste mötet
Hösten 2016 skedde det senaste mötet mellan de två lagen och det var boråsarna som vann matchen. 1-0 slutade det och Victor Claesson gjorde det enda målet inför 5896 åskådare.

Hur?
Kärnans buss är slutsåld, men självklart hoppas vi på att ni som bestämt er sent tar er till Borås. 

Arenan ligger utanför centrum, i ett köpcenterområde som kallas Knalleland. Ungefär som om HIF spelade på Väla. Det är visserligen brutalt ocharmigt men det har fördelen att det är lätt att köra till, och att det finns gott om parkeringar i området. Kommer du från Varberg – och det gör man om man kör från Skåne – fortsätter du bara rakt in i centrum, kör Kungsgatan tills du har korsat först järnvägsspår och sen den lokala ån, för att därefter ta till höger i rondellen in på Norrby Långgata. Efter ca 500 meter ser du arenan

Var?
Borås Arena har en kapacitet på ca. 17 000 åskådare och som bortasupporter har man bra sikt. Samtidigt är akustiken på de två kortsidorna är en klass för sig själv och det krävs inte många röster för att skapa tryck. Lika bra som kortsidorna är, lika dåligt är underlaget bollen rullar på. Plasten som ligger på arenan har kommit att symbolisera Elfsborg och den fotboll de spelade under sin senaste storhetstid. Biljettpriserna är 150kr för ordinarie och 100kr för senior (65+) och ungdom (tom 17 år). Dessa priser gäller om man köper via webben och köp vid köp på arenan lägger de på 15kr. Så köp förköp här!

Och här dominerar vi?
Det krävs inte många för att överrösta den lilla gula klicken på den motsatta kortsidan. Men vi hoppas på att så många som möjligt tar sig upp till Borås och stöttar HIF!

Ordföranden har ordet: En sång som aldrig tystnar

Ordföranden har ordet: En sång som aldrig tystnar

Det finns en rad olika anledningar till att bli medlem i supporterklubben.

För att vi ska kunna lansera unika, och ofta uppskattade,klädesplagg och stickers till priser du inte hittar någon annanstans.

För att stödja en reseverksamhet som underlättar för de somvill resa för att stötta HIF på bortaplan, vilket ju i slutändan gynnar HIF.

Off and running

Efter en lång försäsong med enbart träningsmatcher, interna möten, årsmöten, media och ständiga förberedelser är vi igång med en rivstart. Jag sa i HD:s uppsnack inför premiären att med 10 000 på Olympia, ett fyllt Södra och ett häftigt tifo så skulle vi nog få en premiär att minnas, och det var väl precis vad vi fick.

Bortapremiären slutade visserligen i 2019 års första förlust men det fanns många ljuspunkter att ta med sig även där och sammantaget är det svårt att se hur vi skulle fått en bättre allsvensk premiärvecka.

Kortsidan en omedelbar rikstäckande snackis 

Det är ju så mycket som på en övergripanden nivå varit oklart. Då menar jag både sportsligt och supportermässigt. Laget är på pappret ett bra allsvenskt lag, men skulle man kunna prestera mot de bästa redan från början? Supportrarna är på pappret landets bästa, men Olympia stod obeprövat på allsvensk nivå. 

Samtliga gav besked direkt och de som fått sig en bild av hur stämningen på Olympia skulle vara genom dagligmedia, där vi av experter ofta får tre plus vilket till exempelvis Elfsborg och Örebro också får här och var, fick sig en rejäl ögonöppnare. Vi vet vad Södra stå går för, och det är med skräckblandad förtjusning som bortasupportrarna kommer lämna Sundets Pärla i år.

Förresten, ni har sett att det bara saknas ett tjugotal eftersläntrare för att vi ska nå tusen säsongskortsinnehavare på ståplats? Se till att polaren som ännu inte fixat har gjort det till på måndag 19:00.

Insläppen till Södra stå och vem som ställer kraven

Apropå Södra stå måste jag givetvis kort avhandla detta ämne här. Visitationsdirektiven framtagna av Riksidrottsförbundet och som implementerades godtyckligt av polis beroende på var i landet du kommer. Hos somliga är det riktlinjer, hos vissa - som i vårt fall - bestämde polisen att det skulle vara ett krav för HIF:s arrangörstillstånd. 

Att paraplyorganisationen för hela svenska  idrottsrörelsen tar fram tolkningsbara riktlinjer är i sig problematiskt. Att riktlinjerna sedan implementerades över huvudena på de som faktiskt ska genomföra och utföra handlingarna, det vill säga våra matchvärdar som många är där på ideell basis och därför inga utbildade tjänstemän, är direkt motsägelsefullt sett till den värdegrund som den svenska idrottsrörelsen sägs vila på.

Kärnan har haft interna synpunkter på detta upplägg redan innan premiären och dialogen har, i synnerhet med tanke på resultatet, givetvis fortsatt efteråt. Vi har inte varit ensamma om att ifrågasätta dessa implementeringar och efter att RF dragit tillbaka sina krav har HIF tillsammans med andra allsvenska klubbar från syd gått ut med uttalande om nya förändringar sett till hur det såg ut i hemmapremiären. Förändringar som nu också ska leda till det bättre.

***

Till sist vill jag tacka för förtroendeuppdraget som adjungerad valberedningsledamot i HIF, vilket jag ännu inte hunnit göra i officiell mening. Det verkar som att många upplevt inröstningen som ett steg i rätt riktning vad gäller värnandet om transparens och medlemsdemokrati i vår förening.

Ord som för många klubbar är buzzwords men som här underbyggs och jag ser fram emot att vara en del av vår förenings valberednings arbete under året som går.

På måndag står jag och säljer HIF-souvenirer under Södra stå vid insläpp 18:00. Vi ses där eller på läktaren!

Erik Kruse
Ordförande Supporterklubben Kärnan