Reseguide IK Sirius

Vilka?
IK Sirius bildades 1907 under namnet Svartbäckens Idrottsklubb och Idrottsklubben Spurt i studentstaden Uppsala. Efter ett halvår ändrades namnet till dagens. Föreningen utövade flertalet sporter som friidrott, simning, kanot, brottning, bandy och fotboll. Det är de två sista som man idag främst förknippar Sirius med.

Fotboll har varit en del av Sirius ända sedan starten. Sektionen är inte i närheten av att vara så framgångsrik som bandysektionen (5 SM-guld), men har på senare år seglat upp som en av föreningens främsta. Den största framgången kom 1924 då laget nådde final i SM, där man mötte Fässbergs IF på Gamla Ullevi. På grund av planstrul kom matchen inte att spelas förrän ett halvår senare (14 juni 1925), matchen förlorade Sirius med 5-0. Detta var samma år som seriespelet Allsvenskan startade, och trots att man hade varit framgångsrika i SM skulle laget inte debutera i högsta divisionen förrän 1969.

1966 när laget låg i division 3 gjorde man en rejäl satsning för att klättra uppåt i seriesystemet. Det köptest in flera spelare, framförallt från Djurgården, som endast två år tidigare hade vunnit SM-guld och på bara tre säsonger hade Sirius tagit klivet upp till Allsvenskan. Det blev endast en säsong i Allsvenskan då laget slutade sist i serien. Efter några år i andra divisionen tog man sig åter tillbaka till landets högsta serie, bara för att efter två säsonger åka ur igen (1974).

Efter 43 år var väntan över, Sirius (vilka under denna tid som lägst hade spelat i fjärde divisionen) spelade återigen i Allsvenskan. Väl i landets högsta division gjorde laget succé. Efter åtta omgångar låg man på en andra plats och det skulle dröja till den omgång 19 innan Sirius tappade greppet om en topp tre-placering. Efter en sämre höst slutade laget på en sjunde plats efter 30 spelade omgångar. Året efter fick man kämpa för att undvika kvalspel, vilket man gör även i år.

Senaste mötet?
Senaste mötet var faktiskt den första tävlingsmatchen mellan de två lagen. Helsingborg gick segrande ur matchen efter mål av Andreas Landgren. I denna match debuterade tre ynglingar för Helsingborg i allsvenskt sammanhang Ian Pettersson, Filip Sjöberg och Armin Gigovic.

Var?
Studenternas IP invigdes 1909 och har varit spelplats för Sirius fotbollslag sedan dess. 2017 började med en total ombyggnation av stadion, vilken beräknas vara helt färdig till nästa säsong. Kapaciteten kommer då att bli 10 000 åskådare (ca. 6 000 under processen). Som en del av denna ombyggnation ändrades underlaget, från gräs till plast, inför denna säsong. Det är på den norra läktaren vi kommer att stå. En läktare utan tak och med plats för 800 personer. Biljetter till bortaläktaren kostar:
Ordinarie - 190kr
Student, ungdom (7-17 år) - 100kr

Det är endast förköp till bortasektionen som gäller! Dessa köper du här.
Mer information för bortasupportrar.

Hur?
Tar du dig till Studenternas IP med bil är den snabbaste vägen att köra mot och sedan genom Stockholm och därefter vidare mot Uppsala. Detaljerad beskrivning finns på google maps.

Är du redan i Stan kan du antingen gå eller ta bussen. Mer information om detta finns på Sirius hemsida.

Hemmapubliken då?
Har ett snitt på strax över 4 000 på sina hemmamatcher och den största supporterföreningen kallar sig för Västra Sidan.