Officiell kommuniké om den nedlagda förundersökningen mot Jönköpingspolisen

Den nittonde augusti 2023 spelade HIF en match i Jönköping som slutade 2-2, Kärnan hade utlyst badtifo på läktaren och överlag var dagen en trevlig tillställning.
Men det är inte det vi minns när vi i efterhand pratar om matchen i Jönköping.

Det är scenerna som utspelade sig efter matchen, där polisen manar tillbaka våra supportrar, som hade fått OK att gå tillbaka till sina egna resmöjligheter, (på plats befinner sig ca 500 tillresta personer, varav 150 st rest med Kärnan) med höjda batonger och hundar utan munkorg som sedan får supportrar att högljutt protestera.
Upprepade gånger sprejas sen OC-spray mot alla supportrar på plats, även mot de som befinner sig på längre avstånd och samtliga uppmanas att stiga på bussarna, vilket flera också gör. Panikkänslor och brist på förståelse är väl de samlade känslorna av oss som befinner sig där, och för oss som försöker föra en dialog med polisen möts vi bara av slagord och hot av dessa tjänstemän.

Väl inne på bussarna sprejas sen OC-spray in bland 50-talet personer, däribland busschaufförerna som är där för att göra sitt jobb. Så hur vi supportrar ska gå tillväga för att undkomma denna misshandel är för oss oförståeligt. Polisens i Jönköpings agerande har kritiserats på flera håll, både i medier, av andra poliser (se exempelvis https://www.jp.se/2023-09-07/polisens-vald-pa-vallen-kritiseras-kraftigt-de-gick-in-for-att-straffa) och flera JO-anmälningar skrevs gällande behandlingen av våra supportrar.

Den förundersökning som gjordes mot den enskilda polis som valde att begå ett sådant övergrepp (filmbevis är funnet och inskickat till utredarna) är nu nedlagt, trots att polisen är identifierad och flera förhör hållits med olika vittnen.

Supporterklubben Kärnan ser med oro på att Polismyndigheten motarbetar yttre granskning av de anmälningar som görs mot dem. Vi är särskilt oroliga över den eskalering av repressiva åtgärder, där det våld vi utsattes för i Jönköping är det grövsta uttrycket. Nedläggningen av utredningen är en del av ett mönster där våld och ökad repression används istället för dialog och samarbete. Konsekvenserna av händelserna i Jönköping är trauma för de som utsattes för polismannens våld, men också ett minskat förtroende för rättsstaten.

Supportrar ska inte bestraffas för att de är supportrar.