Reseguide Falkenberg FF

Vem?
Falkenbergs FF. Grundat 1928 genom en hopslagning av ett gäng klubbar har FFF under sin 89 åriga historia mestadels hållit till i de lägre delarna av landets seriesystem. På 60- och 70-talet var man vid en period till och med nere i division sex och vände. Mellan 1974 och 1976 klättrade man genom två raka serier och elva år senare, 1987, spelade laget för första gången division 1-fotboll. Framgångarna medföljde ekonomiska satsningar som inte låg i samklang med kommande sportsliga prestationer och 1991, är laget låg i division 2, var man nära konkurs.Föreningen repade sig sedermera och låg under 90-talets andra hälft stabilt i division 1. Laget trillade ur serien samma år som Superettan bildades men var 2003 tillbaka i näst högsta serien.

De nästkommande tio åren i S1 var mestadels tuffa för FFF. Bästa placeringen kom 2009, då laget slutade sexa. 2012 var man så på väg ner i ettan igen men lyckades vinna kvalspelet mot BK Forward.2013 klev en viss Hans Eklund in som tränare i föreningen, och inget skulle mer bli sig likt för laget vid havet. Falkenberg sprutade in mål och vann serien i stor stil, vilket innebar att man var klara för Allsvenskan för första gången i föreningens historia.2014 tappade laget många tongivande spelare, och tränare Eklund hade valt att lämna för Kalmar FF. Många trodde att FFF skulle åka ur direkt, men med Henrik Larsson som huvudtränare överraskade laget de flesta och i sista omgången säkrade man nytt kontrakt. erkligheten skulle dock komma ikapp Falkenberg, som inför nästkommande säsong fortsatte tappa tongivande figurer. Som bekant gick till exempel Larsson till HIF, och med sig tog han tvillingarna Wede och Adam Eriksson. Man lyckades dock hänga kvar ett år till, tack vare fler gjorda bortamål i kvalspelet mot Sirius, men 2016 fick den allsvenska sejouren ett abrupt slut. Falkenberg kom toksist och hann även med att tangera Billingsfors bottenrekord på 84 insläppta mål.

Första året tillbaka i Superettan slutade laget på en fjärde plats efter bara sex förluster men lite för många oavgjorda, tolv stycken, under säsongen. Laget gick efter en andraplats i Superettan 2018 upp till Allsvenskan. De ligger för tillfället på en kvalplats, tre poäng efter HIF. Så det är en mycket viktig match för HIF!

Senaste mötet?
Det var nu i våras, 1-1 slutade matchen på Olympia. Målskytt för HIF var Andri Runar Bjarnason (numera i Kaiserslautern). Senaste matchen i Falkenberg vann HIF med 2-3. För att hitta senaste förlusten för HIF mot Falkenberg får man gå tillbaka till oktober 2014, då coachades FFF av Henrik Larsson.

Var och hur?
Falcon Alkoholfri Arena, Falkenberg. Till 2017 flyttade FFF ut från gamla vindpinade Falkenbergs IP och in på Falcon Alkoholfri Arena. Arenan är byggd för att klara SvFF:s krav på allsvenska fotbollsmatcher. Förutom Falkenberg spelar även IF Böljan:s damlag sina matcher här. Arenan har två långsidor, båda med tak och en ståplatsläktare på kortsidan (där vi kommer att stå). Underlaget är förövrigt gräs! Adressen till arenan är Kristineslättsallén 1, och vägbeskrivning beskrivs bra på deras hemsida. Biljett är som vanligt enklast att köpa i förväg (här), och priserna är 140kr för vuxna och 80kr för barn/ungdom.

Var dricker vi?
Hermans är stället att ladda upp med andra HIFare innan matchen. De öppnar sina dörrar kl. 12.00 och för mer info klicka här.

Och här dominerar vi?
Självfallet. De senaste årens – med Falkenbergs mått mätt – stora framgångar har inneburit ett uppsving för supporterkulturen runtomkring FFF, och all heder åt de som lägger tid och energi på sin förening. Men något motstånd kommer det inte vara att tala om.