Off and running

Efter en lång försäsong med enbart träningsmatcher, interna möten, årsmöten, media och ständiga förberedelser är vi igång med en rivstart. Jag sa i HD:s uppsnack inför premiären att med 10 000 på Olympia, ett fyllt Södra och ett häftigt tifo så skulle vi nog få en premiär att minnas, och det var väl precis vad vi fick.

Bortapremiären slutade visserligen i 2019 års första förlust men det fanns många ljuspunkter att ta med sig även där och sammantaget är det svårt att se hur vi skulle fått en bättre allsvensk premiärvecka.

Kortsidan en omedelbar rikstäckande snackis 

Det är ju så mycket som på en övergripanden nivå varit oklart. Då menar jag både sportsligt och supportermässigt. Laget är på pappret ett bra allsvenskt lag, men skulle man kunna prestera mot de bästa redan från början? Supportrarna är på pappret landets bästa, men Olympia stod obeprövat på allsvensk nivå. 

Samtliga gav besked direkt och de som fått sig en bild av hur stämningen på Olympia skulle vara genom dagligmedia, där vi av experter ofta får tre plus vilket till exempelvis Elfsborg och Örebro också får här och var, fick sig en rejäl ögonöppnare. Vi vet vad Södra stå går för, och det är med skräckblandad förtjusning som bortasupportrarna kommer lämna Sundets Pärla i år.

Förresten, ni har sett att det bara saknas ett tjugotal eftersläntrare för att vi ska nå tusen säsongskortsinnehavare på ståplats? Se till att polaren som ännu inte fixat har gjort det till på måndag 19:00.

Insläppen till Södra stå och vem som ställer kraven

Apropå Södra stå måste jag givetvis kort avhandla detta ämne här. Visitationsdirektiven framtagna av Riksidrottsförbundet och som implementerades godtyckligt av polis beroende på var i landet du kommer. Hos somliga är det riktlinjer, hos vissa - som i vårt fall - bestämde polisen att det skulle vara ett krav för HIF:s arrangörstillstånd. 

Att paraplyorganisationen för hela svenska  idrottsrörelsen tar fram tolkningsbara riktlinjer är i sig problematiskt. Att riktlinjerna sedan implementerades över huvudena på de som faktiskt ska genomföra och utföra handlingarna, det vill säga våra matchvärdar som många är där på ideell basis och därför inga utbildade tjänstemän, är direkt motsägelsefullt sett till den värdegrund som den svenska idrottsrörelsen sägs vila på.

Kärnan har haft interna synpunkter på detta upplägg redan innan premiären och dialogen har, i synnerhet med tanke på resultatet, givetvis fortsatt efteråt. Vi har inte varit ensamma om att ifrågasätta dessa implementeringar och efter att RF dragit tillbaka sina krav har HIF tillsammans med andra allsvenska klubbar från syd gått ut med uttalande om nya förändringar sett till hur det såg ut i hemmapremiären. Förändringar som nu också ska leda till det bättre.

***

Till sist vill jag tacka för förtroendeuppdraget som adjungerad valberedningsledamot i HIF, vilket jag ännu inte hunnit göra i officiell mening. Det verkar som att många upplevt inröstningen som ett steg i rätt riktning vad gäller värnandet om transparens och medlemsdemokrati i vår förening.

Ord som för många klubbar är buzzwords men som här underbyggs och jag ser fram emot att vara en del av vår förenings valberednings arbete under året som går.

På måndag står jag och säljer HIF-souvenirer under Södra stå vid insläpp 18:00. Vi ses där eller på läktaren!

Erik Kruse
Ordförande Supporterklubben Kärnan