RÄDDA SVENSK FOTBOLL – Nationell läktarmanifestation: 20 tysta minuter

Polisens kritiserade villkorstrappa är problematisk ur många avseenden. Utöver att den är missriktad och dysfunktionell, så raserar den samarbetet med samtliga aktörer. Polisen urholkar dessutom sitt eget förtroende hos allmänheten vilket försvårar deras demokratiska uppdrag. Framförallt slår den hårt mot en av svensk fotbolls viktigaste element: den organiserade supporterkulturen. Här finner tiotusentals svenskar ett sammanhang och en identitet. Här fostras ungdomar in i föreningsdemokratin. Här frodas den läktarkultur som kommit att bli svensk fotbolls främsta visitkort.

Med Polisens villkorstrappa är tomma läktare inte endast en teoretisk skrämselmetod utan i allra högsta grad en möjlig praktisk åtgärd. Om läktarna töms så har Polisen inte bara kvävt supporterkulturen med allt den bidrar med, utan också raserat framtiden för klubbarna, ungdomsidrotten, och hela fotbollen som folkrörelse och nationalsport. Den här frågan får aldrig begränsas till bengaler eller ståplatspubliken. Polisens villkorstrappa med kollektiva bestraffningar drabbar alla som går på allsvensk fotboll. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vilken sektion du ser matcher ifrån eller om du gillar eller ogillar pyroteknik. Under 2018 var vi 2 021 789 åskådare sammanlagt. Det är för samtliga 2 miljoner besökare som vi kommer att protestera under dessa 20 tysta spelminuter.

Så här kommer manifestationen att gå till:

– Samtliga åskådare – borta som hemma, sittplats som ståplats – uppmanas inleda sina respektive matcher i omgång 14 med 20 tysta spelminuter.

– Dessa 20 tysta minuter äger rum efter hemmalagets hymn.

– Vid eventuella mål pausas manifestationen tillfälligt för målfirande utan sång för att sedan återgå till tystnad.