Supporterrelaterat

Ordföranden har ordet: En sång som aldrig tystnar

Ordföranden har ordet: En sång som aldrig tystnar

Det finns en rad olika anledningar till att bli medlem i supporterklubben.

För att vi ska kunna lansera unika, och ofta uppskattade,klädesplagg och stickers till priser du inte hittar någon annanstans.

För att stödja en reseverksamhet som underlättar för de somvill resa för att stötta HIF på bortaplan, vilket ju i slutändan gynnar HIF.

Reseguide Kalmar FF

BB150923BB054-1024x683.jpg

Vem?

Kalmar FF, laget som man ofta glömmer bort när man kollar igenom de allsvenska lagen innan säsongen. Men laget har varit uppe i Allsvenskan sedan 2004 och passade på att vinna serien 2008. Ja, mycket mer har inte hänt i deras 109-åriga historia. Under de två åren vi varit borta har Kalmar placerat sig tolva (2017) och tia (2018) i Allsvenskan och det är ungefär där laget väntas placera sig även i år. Stjärnor i dagens annars anonyma trupp är två av de tre Elm-bröderna, Moestafa El Kabir och brasilianaren (det är ju Kalmar) Romarinho.

Var?

Guldfågeln Arena stod färdig för spel till säsongen 2011. Då ägdes den av klubben, men 2017 tog Kalmar kommun över ägandet av arenan som rymmer cirka 12 000 åskådare. Den ser ut som Myrsjöhus Arena eller Gamla Ullevi, alltså inget speciellt, MEN! Från bortasektionen kan man känna doften från en riktig gräsplan, vilket inte är allt för vanligt i allsvenska sammanhang.

Biljett till bortastå kostar 150kr för vuxna och 90kr för ungdom t.o.m. 17 år och köps lättast här.

Senaste mötet?

Bortser man från träningsmatchen mot Kalmar i februari i år (1-1) så spelades den senaste matchen mellan lagen den 20e augusti 2016 på Olympia. Då gick tyvärr smålänningarna segrande ur matchen med 0-1.

Hur?

Som vanligt är det smidigast att åka med Kärnans bussar. Biljetter finns att köpa här eller på Sweet & Tender.

Bussarna avgår:

Malmö (Triangeln, södra uppgången): 08.00

Lund C (Norra delen): 08.30

Helsingborg (Olympia, Östra läktaren): 09.30

Arenan ligger vidtrafikplats Berga, precis vid E22. Kommer du i bil går den knappast att missa.Eftersom området är ditt genomsnittliga menlösa storcenterområden med de gamlavanliga Bauhaus, Citygross etc finns det gott om parkeringsplatser i området.

Eftersom arenan ligger utanför staden är det rätt kört att gå. Sträckan är runt sex kilometer, och det mesta utgörs av måttligt spännande villa- och industriområden. Inte den optimala uppladdningen med andra ord. Åker du med Kärnan upp till Kalmar går våra bussar från puben ut till arenan. Vill du ta dig ut till arenan på egen hand går buss 405 från Kalmar C ut till arenan. Resan tar ca 20 minuter och bussen går var 10e minut. För mer information klicka här.

Var dricker vi?

Pipes of Scotland tar emot oss f.o.m. kl. 13.00 på lördag.

Hemmasupportrarna då?

Ja, några tusen brukar vara på plats när laget spelar. Av dessa är det inte många som sjunger, men de finns.  Likt hela föreningen som känns dess supportrar anonyma. Om det har skett någon förändring, ja det får vi se på lördag.

Reseguide Göteborg

Motståndarna?

Efter många år som ett fruktat topplag såg det 2017 helt annorlunda ut för IFK Göteborg. Laget slutade på tionde plats i Allsvenskan och inför säsongen 2018 tog man in Poya Asbaghi som ny tränare. Efter ett stormigt år slutade man till sist på en elfte plats. Experterna är i år eniga om att laget kommer få det tufft att hålla sig kvar i Sveriges högsta division, en serie som man spelat i utan avbrott i över 40 år.

Annars har mycket handlat om ekonomin. Man har sålt sitt kära Kamratgården och Pontus Dahlberg för stora summor, men det ser ändå inte mycket bättre ut. Nu hoppas många på att den unge Benjamin Nygren ska inbringa mycket pengar vid en försäljning.

Senaste mötet?

Sensommaren 2016 var senaste gången HIF mötte Blåvitt, då slutade det tyvärr med förlust (2-0 till IFK på Gamla Ullevi). Likt HIF har man rensat rejält i truppen sedan dess. Det finns endast en spelare kvar i Blåvitt som var med i matchen, Erik Dahlin som satt på bänken.

Var?

Matchen spelas på Nya Ullevi (den stora och gamla och inte den minde och nyare). Den byggdes en gång i tiden för att det skulle spelas fotbolls-VM i Sverige. Sedan den nyare varianten av Ullevi stod klar 2009 har det inte spelats så mycket fotboll här. Nu arrangeras det mest konserter, idrottsevenemang och jippon med lag som Barcelona och Manchester City.

Det är extra viktigt att köpa förköp denna gång! Det kostar 20kr mer att köpa vid insläpp än att vara ute i god tid. Enklast att införskaffa biljett är här.

Hur?

Enklast är att åka med Kärnans bussar, det finns i skrivande stund 15 biljetter till den andra bussen. Dessa går att köpa här.

Många tar sig även upp på egen hand, med bil är det bara raka spåret på E6 hela vägen upp, tills du ser gigantiska den stora stadion på vänster sida. Det finns en hel del parkeringsplatser i Ullevis närhet, här kan du se tillgängligheten.

Var dricker vi?

John Scott's Stable är platsen att vara på innan matchen. De öppnar 11.00 och kommer att ha specialpris på sin hamburgertallrik. Adressen är Kyrkogatan 33.

Hemmasupportrarna då?

Överlägset hemmasnitt i Göteborgsområdet, men ändå inget som imponerar med tanke på stadens storlek. Stämningsmässigt, ja de låter ungefär likadant som alla andra lag i Sverige, en trumma och mummel.

Off and running

Efter en lång försäsong med enbart träningsmatcher, interna möten, årsmöten, media och ständiga förberedelser är vi igång med en rivstart. Jag sa i HD:s uppsnack inför premiären att med 10 000 på Olympia, ett fyllt Södra och ett häftigt tifo så skulle vi nog få en premiär att minnas, och det var väl precis vad vi fick.

Bortapremiären slutade visserligen i 2019 års första förlust men det fanns många ljuspunkter att ta med sig även där och sammantaget är det svårt att se hur vi skulle fått en bättre allsvensk premiärvecka.

Kortsidan en omedelbar rikstäckande snackis 

Det är ju så mycket som på en övergripanden nivå varit oklart. Då menar jag både sportsligt och supportermässigt. Laget är på pappret ett bra allsvenskt lag, men skulle man kunna prestera mot de bästa redan från början? Supportrarna är på pappret landets bästa, men Olympia stod obeprövat på allsvensk nivå. 

Samtliga gav besked direkt och de som fått sig en bild av hur stämningen på Olympia skulle vara genom dagligmedia, där vi av experter ofta får tre plus vilket till exempelvis Elfsborg och Örebro också får här och var, fick sig en rejäl ögonöppnare. Vi vet vad Södra stå går för, och det är med skräckblandad förtjusning som bortasupportrarna kommer lämna Sundets Pärla i år.

Förresten, ni har sett att det bara saknas ett tjugotal eftersläntrare för att vi ska nå tusen säsongskortsinnehavare på ståplats? Se till att polaren som ännu inte fixat har gjort det till på måndag 19:00.

Insläppen till Södra stå och vem som ställer kraven

Apropå Södra stå måste jag givetvis kort avhandla detta ämne här. Visitationsdirektiven framtagna av Riksidrottsförbundet och som implementerades godtyckligt av polis beroende på var i landet du kommer. Hos somliga är det riktlinjer, hos vissa - som i vårt fall - bestämde polisen att det skulle vara ett krav för HIF:s arrangörstillstånd. 

Att paraplyorganisationen för hela svenska  idrottsrörelsen tar fram tolkningsbara riktlinjer är i sig problematiskt. Att riktlinjerna sedan implementerades över huvudena på de som faktiskt ska genomföra och utföra handlingarna, det vill säga våra matchvärdar som många är där på ideell basis och därför inga utbildade tjänstemän, är direkt motsägelsefullt sett till den värdegrund som den svenska idrottsrörelsen sägs vila på.

Kärnan har haft interna synpunkter på detta upplägg redan innan premiären och dialogen har, i synnerhet med tanke på resultatet, givetvis fortsatt efteråt. Vi har inte varit ensamma om att ifrågasätta dessa implementeringar och efter att RF dragit tillbaka sina krav har HIF tillsammans med andra allsvenska klubbar från syd gått ut med uttalande om nya förändringar sett till hur det såg ut i hemmapremiären. Förändringar som nu också ska leda till det bättre.

***

Till sist vill jag tacka för förtroendeuppdraget som adjungerad valberedningsledamot i HIF, vilket jag ännu inte hunnit göra i officiell mening. Det verkar som att många upplevt inröstningen som ett steg i rätt riktning vad gäller värnandet om transparens och medlemsdemokrati i vår förening.

Ord som för många klubbar är buzzwords men som här underbyggs och jag ser fram emot att vara en del av vår förenings valberednings arbete under året som går.

På måndag står jag och säljer HIF-souvenirer under Södra stå vid insläpp 18:00. Vi ses där eller på läktaren!

Erik Kruse
Ordförande Supporterklubben Kärnan