Kärnan

Ett nytt kapitel är redo att skrivas

Igår damp medlemskort och säsongskort ner i brevinkastet. Ett par av många tecken på att våren och säsongen 2019 nalkas. Ett annat är dagens årsmöte på Konserthuset. Kick off 18.30. Gå dit inte bara för att få reda på vad som händer i vår förening och utan och också för att visa att du bryr dig om HIF och medlemsdemokratin. Har du förresten inte fixat medlemskap i supporterklubben går det alldeles utmärkt att göra det på plats imorgon kväll. Eller bara nu med detsamma via www.karnan.nu/bli-medlem för att sen bara hämta ut ditt kort.

Årets medlemskort i Supporterklubben Kärnan

Långsiktighet och stabilitet på horisonten?

Årets medlemskortmotiv är en hyllning till det lag som för 20 år sedan vann vårt första SM-guld sedan 60-talet. Ett passande motiv med tanke på det inte dröjde alltför länge mellan en återkomst till Allsvenskan 1993 efter många långa år i lägre divisionerna och nämnda SM-guld. Jag säger inte att vi kommer ta SM-guld om något år, men jag säger heller inte att det är omöjligt.

Att vinna SM-guld är dock inget självändamål i sig. Det finns bra många fler värden som är viktigare att sträva efter än så. Såsom öppenhet gentemot allmänheten för ökat förtroende så att återväxten av en större trogen supporterskara kan gynnas. HIF har i skrivande stund 2397 medlemmar för 2019. Det är inte tillräckligt bra för en storklubb. Men 2019 har börjat lovande, och kanske kan föreningen som haft fyra klubbchefer och tre ordföranden på fem år nu hitta lite stabilitet och bygga långsiktigt.

Positiv inledning

Ett helhetsomtänk i samband med Joel Sandborgs återintåg där han tagit in Robin Lundgren som administrativ chef och igår Reda Chahror som affärsområdeschef känns intressant ur flera perspektiv. Dels är det ett nytänk, vilket vår förening, som gått i samma banor under en väldigt lång tid, behöver. Men det är inte bara innovativt för innovationens skull utan även förankrat i ett resultatorienterat tänk.

Det säger jag efter en rad samtal med Sandborg under åretsinledande månader. Den nya klubbchefen har visat stort intresse och förståelseför vikten av dialog med supporterleden.

1000 på Södra - i år då?

Sportsligt har vi gjort ett bra transferfönster såväl som försäsong. Förstärkt på dem positioner det såg tomt ut på och samtidigt gått obesegrat mot hyfsat kvalificerat motstånd. Genom förstärkningarna har vi dessutom lyckats föryngra truppen något, och nu fått en bra balans även mellan åldrarna.

Siffror var det ja. En siffra är 3100, det vill säga så många som kan kalla sig säsongskortsinnehavare på Olympia under kommande säsong. Den siffran ska givetvis också upp rejält innan det är hemmapremiär om cirka tre veckor. Förra året lanserade Kärnan utmaningen #1000påSödra. Vi nådde inte riktigt hela vägen utan stannade på 818.

Ta dig i kragen!

Just i detta nu har 654 stycken rödblå fixat säsongskort på Södra. Når vi tusen pers i år istället, detta comebackår i Allsvenskan när landets bästa kortsida tillhör landets högsta liga för första gången sedan Olympia stod helt klart? Det vill säga, finns det 346 inbitna rödblå HIF:are till som ännu inte skaffat säsongskort på Södra stå? Det borde det göra.

Va tusan, till och med min mamma, snart 60, har fixat säsongskort på kortsidan till i år. Låt det sjunka in ett tag. Sedan löser du nyckeln till ditt andra hem på www.hif.se.

Vi ses ikväll!

Erik Kruse
Ordförande Supporterklubben Kärnan

Kärnans årsmöte för verksamhetsåret 2018

Torsdagen den 24/1 klockan 18.30 höll Supporterklubben Kärnans sitt årsmöte för verksamhetsåret 20178 inne på Bistro 1907, Olympia.

Röstlängden fastställdes till 31 (31) stycken röstberättigade medlemmar. Som mötesordförande valdes Martin Karlsson. Som sekreterare valdes Åsa Bergman. Mötet varade i 40 minuter och utöver val av nästa års styrelse samt ny valberedning beslutade årsmötet att nuvarande medlemsavgift på 100 kronor skulle kvarstå.

Sittande ekonomiansvarig Caroline Kjellander redogjorde också för den ekonomiska årsberättelsen. Supporterklubben Kärnan avslutade året med cirka 158 036 SEK i tillgångar. Huvudsakliga aktiviteter under 2018 var:

  • Insamling till Mjölkkossans företagskamp där Supporterklubben Kärnan bidrog med 6 200 SEK.
  • Insamling och förvaltning av pengar till "Granen-tifot". Summa: 24 653 SEK.
  • Kärnans födelsedagsfest.
  • Insamling till Minnesfonden där Supporterklubben Kärnan bidrog med 3 340 SEK.
  • Supporterklubben Kärnan gjorde även en vinst på 15 000 SEK genom försäljning av Södra Stå IPA på Kings Corner.

Revisorerna hade inga anmärkningar och föreslog att årsmötet skulle rösta för ansvarsfrihet åt styrelsen för 2018. Årsmötet gav bifall åt förslaget.

Därefter avhandlades inkomna propositioner. Förslaget var att omformulera samt lägga till/ta bort stadgar vad gäller föreningens verksamhet. Årsmötet gav bifall åt samtliga stadgeändringar. Stadgeändringarna går att ta del av här.

Från 2018 års styrelse valde styrelseledamot Victor Skoglund att hoppa av sina post efter tre år i styrelsen och vi tackar för föredömligt utfört arbete. Victor Skoglund har varit en fundamental kugge i styrelsemaskineriet och vi vill även passa på att gratulera till faderskapet!

Valberedningens förslag till Kärnans styrelse 2019 presenterades sedan av Maria Karlsson. Som ordförande föreslogs Erik Kruse bli omvald och som vice ordförande föreslogs Jonathan Vasilcin. Årsmötet gav bifall åt förslagen. Från förra årets möte föreslogs sittande ledamöter Daniel Månsson, Tobias Magnusson och Andreas Edstav kvar. Daniel Zahedi och Louise Nilsson, som var suppleanter förra året, föreslogs som styrelseledamöter, medan Åsa Bergman, som var styrelseledamot förra året, föreslogs som suppleant. Elias Mårtensson föreslogs för omval som suppleant och Tobias Larsen föreslogs röstas in som ny suppleant. Valberedningens förslag var dessutom att välja in Erik Bråhed och Oskar Siegel som styrelseledamöter. Årsmötet gav bifall åt samtliga.

Kärnans styrelse presenterade därefter förslag på ny valberedning för 2018. Johanna Ahlgren och Hannes Alvesson valde att hoppa av sina uppdrag och vi tackar båda för väl genomfört arbete. Nytt förslag blev Maria Karlsson skulle bli omvald samt att Berny Johansson och Erik Hanstål skulle väljas in. Årsmötet gav bifall åt samtliga.

2018 års styrelse ser alltså ut som följer:

Erik Kruse (ordförande)
Jonathan Vasilcin (vice ordförande)
Daniel Månsson
Åsa Bergman
Erik Bråhed
Oskar Siegel
Caroline Kjellander
Tobias Magnusson
Andreas Edstav
Daniel Zahedi
Elias Mårtensson
Louise Nilsson (vald på två år)
Tobias Larsen
__

Nedan kan ni ta del av Supporterklubben Kärnans verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018för Supporterklubben Kärnan 2018-01-31 – 2018-12-31

Styrelsen

Styrelsen har bestått av;

Erik Kruse, ordförande / huvudansvarig för kommunikation / delansvarig för resor, Jonathan Vasilcin, vice ordförande, Caroline Kjellander, ekonomiansvarig / kassör, Daniel Månsson, reseansvarig / souvenir- och försäljningsansvarig, Tobias Magnusson, reseansvarig, Victor Skoglund, souvenir- och försäljningsansvarig, Åsa Bergman, medlemsansvarig, Elias Mårtensson, suppleant, Daniel Zahedi, suppleant / IT-guru, Louise Nilsson, suppleant.

Styrelsen hade åtta sammanträdandenunder verksamhetsåret

Viktiga händelser under året

Jubileumsöl och talarkväll med P-O och Chrisse på KC
I början av 2018 gick Kärnan ut med att vi tillsammans med en rad olika aktörer skulle brygga vår eget supporteröl med anledning av supporterklubbens 20-årsjubileum.

Den 5/4 lanserades så öletSödra Stå Session IPA nere hos vår samarbetspartner Kings Corner i samband medKärnans talarkväll med tränarna P-O Ljung och Christoffer Andersson.

Ölet, som gjorts möjligtgenom samarbete mellan Kärnan, ölbryggaren Robin Skoglund, mikrobryggerietFriends Company och Kings Corner, har serverats för 55 SEK på matchdagar och 65SEK alla andra dagar. Kärnan har tjänat 10 SEK per såld tunna.

HIF släpper tröja i samarbete med Kärnan
I samband med hemmamatchen mot AFC den 24/4 lanserade Kärnan tillsammans med HIF en t-shirt med motivet ”Helsingborgs IF Medlemsägd sedan 1907” som gick att köpa på Olympiashopen i limiterat utbud.

Kärnan deltar i företagskampen
Den 24/6 hade Mjölkkossan utlyst företagskampen, där organisationer gick in med 1 SEK per åskådare till matchen HIF – IK Frej. Pengar som gick direkt till HIF:s kassa. Kärnan hakade på och bidrog i slutändan med 6300 SEK.

Födelsedagskalas + talarstund med P-O, Chrisse, Rasmus och Granen
Den 21/7 arrangerade Kärnan tjugoårsfödelsedagskalas på Olympia Sportbar där bland annat talarstund med P-O, Chrisse, Rasmus Jönsson och Andreas Granqvist.

Kärnan med och arrangerar Granen-tifo
Den 2/8 gjorde Andreas Granqvist comeback i HIF-tröjan och möttes av det största tifot som någonsin arrangerats på Olympia. I samband med tifot var Kärnan med och förvaltade pengarna som donerades av hundratals HIF:are och som sedan gick till allt material som gjorde tifot möjligt att genomföra.

Bojkott av AFC
Den 15/9 bojkottade Kärnan bortamatchen mot AFC genom att inte sätta in några bussar samt uppmana alla HIF:are till att göra samma sak.

Förmånliga priser på mat och dryck i samarbete med sportbaren
Under slutet av september kunde Kärnan också glatt meddela att man i samarbete med sportbaren på Olympia tagit fram förmånliga medlemspriser på mat och dryck samt förköpskuponger till alla Kärnan-medlemmar.

Kärnan bidrar till Rosa bandet-insamling
Inför HIF:s hemmamatch mot HBK den 23/10 hade HIF utlyst insamling till Rosa bandet. Kärnan bidrog till insamlingen genom att skänka hälften av intäkterna som kom in via försäljning under matchdagen till initiativet.

Rabatter på klädesplagg under gångna säsongen
Under den gångna säsongen har Kärnan haft en rad kampanjer med rabatterade priser på plagg och dylikt vid vårt försäljningsbord – till allmänheten men även Kärnan-medlemmar i synnerhet. Inför säsongens avslutande kamp med Varbergs Bois och halsdukstifot som skulle hållas då hade vi stor utförsäljning på halsdukar. 50 SEK för alla halsdukar till alla HIF:are. Det slutade med att vi sålde slut hela lagret.

Kraftiga subventioneringar på flertalet resor
Som ett led i en väldigt god ekonomi kunde vi under slutet av säsongen även kraftigt subventionera flertalet resor så att ni medlemmar skulle kunna åka så billigt som bara möjligt för att stötta Di Röe på bortaplan.

Till Gais släppte vi deförsta 100 biljetterna för bara 200 SEK styck. Mot Öster släppte vi de första50 för bara 50 SEK styck, de nästkommande 50 för 100 SEK styck och återståendeför 150 SEK styck. Mot Värnamo släppte vi biljetter för bara 150 SEK styck.

På resefronten arrangerade vi i övrigt resa till 13 av 14 möjliga bortamatcher (AFC borträknat då denna bojkottades). Den enda bortamatchen vi inte lyckades arrangera resa till var IK Brage.
__

Inte tecknat medlemsskap i supporterklubben för 2018? Lös det då här!

Kallelse till årsmöte för verksamhetsåret 2018

Medlemmar!Supporterklubben Kärnan kallar till årsmöte för verksamhetsåret 2018. Mötet äger rum torsdagen den 24/1 2019 klockan 18:30 inne på Olympia i Bistro 1907.  Medlemskap för 2018 krävs för att få rösta på mötet och medlemskort ska uppvisas i dörren. Icke-medlemmar är välkomna att sitta med och lyssna under mötet.Kärnan bjuder på kaffe och kaka. Det går även att lösa medlemskap för 2019 på plats.På mötet sker redovisning av gångna året samt inröstning av ny styrelse samt valberedning för kommande verksamhetsår. Vi tar fortfarande emot förslag på såväl styrelsemedlemmar som personer till valberedningen. Vill du själv bidra eller känner någon som är lämpad uppgiften att arbeta för supporterkulturen runt Sundets Pärla? Anmäl till info@karnan.nu eller till vår Facebook-inkorg senast 23/1.Varmt välkomna!Handlingar till mötet hittas här:Proposition stadgeändring Kärnan 2018

Ordföranden har ordet: Varför bryr vi oss?

Fotbollen, som livet, är fyllt av klyschor. Det gör dem dock inte mindre sanna. Likt en pendel svänger det upp och ner, ständigt fram och tillbaka. Ibland går det ner under lång tid, ibland går det upp under lång tid. Hade jag varit fysiker eller matematiker hade jag kunnat utveckla det obestridliga fenomenet mer noggrant, men faktum kvarstår: så länge pendeln slår och du strävar efter ett mål kommer saker och ting gå ömsom bra och ömsom åt helvete. Nyckeln är fortsätta ligga i och veta vad man ska sträva efter, inte ge upp och hålla fokus, ständigt med ett vakande öga i backspegeln så man har en så god förståelse som möjligt gällande vad man gjort för fel på vägen så att förutsättningarna hela tiden är optimala när skiten träffar fläkten igen. Vilket den kommer göra.Vidare kommer den som tror det går att skapa ett företag, en organisation, en förening eller en klubb som ständigt går bra bara för att man når en mätbar milstolpe - en ekonomisk siffra i årsslutet, en individ i organisationen, en spelarförsäljning, en titel – alltid att ha fel.

Kortsiktiga mål uppnås tack vare långsiktiga visioner - aldrig tvärtom

Idag på dagen var det sju år sedan vi tog guld. Samma år vann vi trippeln. Jag springer fortfarande runt i t-shirten ”Mästarnas mästare”. Och tänk vad som kunde blivit – om May Mahlangu inte långtidsskadat sig, om vi bara satsat lite till och permanent värvat Alfred Finnbogason, om Alejandro Bedoya stannat hela säsongen. Tänk om! Eller inte.Pengar och titlar, ära och berömmelse, kan aldrig vara ett självändamål om vi vill skapa något genuint och hållbart. Pengar på stora spelarförsäljningar och titlar är kortvariga upplevelser, flyktiga tendenser. Ständigt ökad omsättning och vinnarkultur är däremot något som tar tid att skapa. Faktum är att arbetet för att upprätthålla, forma och förbättra dessa två aspekter förmodligen aldrig tar slut. En titel en säsong kommer aldrig någonsin vara en garanti för en titel nästa säsong, och ändå tycks det vara så väldigt många resonerar. Missförstå mig inte, det är bra att ha pengar och titlar är väldigt trevligt, men detta måste få lov att komma som ett resultat av ett mer långsiktigt arbete. Om det är någon som borde lärt sig detta vid det här laget så är det vi. Från supportrar till anställda och styret på kansliet, i styrelserum och valberedning.Idag, sju år efter det sena allsvenska guldet, möter vi Halmstads BK hemma på Olympia och en seger säkrar avancemanget vilket såklart är helt fantastiskt – inte minst ur en ekonomisk aspekt. Vi hade förmodligen inte klarat ett år till i Superettan. Den poetiska dramaturgin i att vi har chans att säkra uppflyttningen mot laget som petade ner oss gör det hela också såklart lite extra känslosamt. Men låt oss också se på vad det är som gör att vi så snabbt har kunnat befinna oss i den situation vi är i idag – bortom Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson, Mamudo Moro och Mohammed Abubakari.

Sic transit gloria mundi - ständigt lika aktuellt oavsett om det går bra eller dåligt

Den 22:e november 2016 skrev jag en text om säsongen som gått. Den mest misslyckade säsongen i modern HIF-historia. Jag pratade om ”eviga värden”. Om en grogrund vi då redan börjat lägga för en supporterkultur i Sundets Pärla som vi kommer kunna skörda stora framgångar av i generationer framöver om vi bara fortsatte på den då så sakteliga inslagna vägen. En supporterkultur stöpt i kärleken för föreningen, färgerna, emblemet, landets vackraste fotbollsplan – inte för flyktiga stjärnlån, drömmar om Europaspel eller idén om att bli ”Nordens ledande lag”. Och som vi fortsatt.Som alla levande och dynamiska supporterkulturer finns det meningsskiljaktigheter kring hur vi bör utvecklas och vilken väg som är den rätta att gå men i slutändan upplever jag att när det har gällt som mest har alla supporterelement kommit samman för att bära Di Röe tillbaks dit vi hör hemma så effektivt som möjligt. Och nu står vi här igen, i en avgörande match på hemmaplan en mörk höstkväll. Dessutom vankas det klass 1-varning vilket symboliskt är av närmast bibliska proportioner. HIF är på väg tillbaka och det med orkanstyrka.

När vi tar det vet jag ej, hur vi tar det kvittar mig, allt jag vet är att HIF är på väg - men varför?

Hur som helst, anledningen till att vi står här är för att kortvariga nedgångar inte rubbat oss, vi har haft en någorlunda tydlig vision om hur vi ska uppträda och hållit fanan högt samtidigt som de sportsliga resultaten successivt börjat gå vår väg igen. Vi kan alla ge oss själva en klapp på axeln för ihärdigheten, så länge vi tillåter oss minnas denna tid när vi dominerar svensk fotboll igen under någon period i framtiden. Som läktarramsan förtäljer: när och hur vi tar det vet vi inte, allt vi vet är att HIF är på väg mot ett SM-guld. Vad ramsan dock inte frågar sig, vilket inte är så konstigt för då hade det blivit en rätt tråkig ramsa, är varför vi är på väg mot ett SM-guld? Är det för den tillfälliga glansen och att vinna för vinstens skull eller har vårt HIF-engagemang en högre mening än så? Jag vet i alla fall mitt svar på den frågan.Tyvärr ses vi inte ikväll. På den potentiellt enda dagen vi får tillfälle att fira något sen jag började engagera mig i Kärnans styrelsearbete är jag bortrest i jobbet, vilket såklart är lite ironiskt med tanke på senaste årens motgångar men det gör ingenting. HIF och Olympia finns imorgon också och vi har många fler med- och motgångar att uppleva under de nästkommande femtio åren.Sjung högt!Erik KruseOrdförande Supporterklubben Kärnan

Bara resten kvar

Åtta matcher kvar. Mindre än en tredjedel av Superettan 2018 återstår. Det har som vanligt varit ett turbulent år. På medlemsmötet berättade ordförande Krister Azelius att det saknas 18 miljoner kronor för att nå den budget som presenterades på årsmötet. Som en följd av detta har HIF bland annat haft svårt att betala en hyra till kommunen, men den tvisten är nu löst. Helena Wennerström har samtidigt fått arbeta på dubbla poster sedan Mats-Ola Andersson Schulze sjukskrevs, vilket jag vet hon gjort med den äran.Nu står det dessutom klart att Mats-Ola inte kommer tillbaks och jag vill passa på att tacka honom för den energi han kom in med under en period då det behövdes nya, friska tag i föreningen. Mats-Ola har gjort mycket för återupprätta förtroendet för HIF:s klubbmärke runtom Sundets Pärlas näringsliv och för det ska han ha beröm. Vem näste klubbdirektör återstår att se, men det kommer krävas ett gediget arbete av rekryteringsansvariga för att få hitta rätt kandidat. Vilket är signifikativt för hela Helsingborgs IF.Vi är bara i startgroparnaSen jag klev in i  Kärnans styrelse för fyra år sedan är meningar som ”det är en lång resa” och ”det kommer krävas hårt arbete” förmodligen dem jag använt flest gånger för att beskriva vår kära förenings stadie. Med tanke på ovan beskrivna läge förstår ni säkert lika bra som jag att vi, trots de fyra gångna åren, fortfarande bara är i startgroparna.Men skam den som ger sig! Vi har inte gjort det hittills och vi ska inte göra det framöver heller. Det är något vi supportrar visat i år i alla fall. Publiksnittet på 8 240 gör oss till sjunde bäst i hela fotbollssverige. Det är enbart topp fyra i Allsvenskan samt Djurgården och IFK Göteborg från betydligt större regioner än Helsingborgs som ligger före. Vi har vidare haft några magiska tifon som bara gått att genomföra tack vare en omfattande gräsrotsrörelse, från Supporterklubben Kärnans tifokassa som gjorts möjlig genom alla er HIF:ares donationer, till aktiva inom en rad olika supportergrupperingar som trots sina olika inriktningar kommit samman för att skapa ett visuellt intryck värdigt Skånes stolthet.IMG_6785Min beundran för denna urkraft är oändlig. Det är denna kraft som utgör vår förenings fundament och syns från yngre förmågors vilja att skapa en häftigare kuliss på Olympia till de äldre förmågornas driv med försäljning av lotter från vilken vinsten går till ungdomssektionen samt hjälpa HIF ideellt med administrativa uppgifter. Vi är många och vi vill inte alltid samma sak men tillsammans kan vi trots detta uppenbarligen skapa väldigt bra resultat som i slutändan gynnar klubben i allas våra hjärtan.Kärnan försöker dra sitt strå till stackenHär försöker Kärnan också dra sitt strå till stacken under denna slutspurt av Superettan när allt ska avgöras och HIF ska tillbaka dit vi hör hemma genom att dels toksubventionera vår resa till Gais. De första 50 biljetterna gick för 100kr styck, och nu rullar försäljningen på med biljetter som kostar 200 kr styck. Just nu håller den tredje bussen på att fyllas – ska du med fixar du din resa här.Detta är resultatet av en omstrukturering där vi i Kärnans styrelse vill ge just dig som Kärnan-medlem fler förmåner med ditt medlemskap. Ett annat beslut i detta led är att kraftigt sänka priserna på våra souvenirer. Därför kommer vi från och med idag mot Brage att ha medlemspris 100 kronor på våra halsdukar samt vår senaste t-shirt ”hunden”. Ordinarie pris är 250 kronor. Ifall du inte är medlem är tipset alltså att teckna medlemskap för 100 kronor istället för att betala ordinarie pris och spara minst 50 kronor eller mer ifall du ska ha fler plagg.IMG_7169Till sist har vi också tagit fram ett förmånligt och exklusivt Kärnan-erbjudande i Olympia Sportbar. För bara 85 kronor får du en burgare i näven och en 50 cl Carlsberg Hof. Ett erbjudande som gäller från öppning till avspark och som kommer rulla under hela säsongen. Vi vill att Olympia ska vara en mötesplats för alla och med dessa typer av erbjudanden hoppas vi att vi blir fler som känner att vi vill och kan ta oss till världens vackraste arena lite tidigare än vanligt för att ladda upp med andra rättrogna över en bit mat, något svalkande och kanske till och med lite sång. Vem vet, möjligtvis kan det bidra till att alla dem olika element som är verksamma på Olympia i slutändan också kan få en större förståelse för varandra?Vi ses ikväll, HIF:are!Ps. Om ni tycker subventioneringen av Gais borta varit bra lovar jag att ni inte kommer bli besvikna när övriga avslutande resor släpps. Håll som alltid utkik.Erik KruseOrdförande Supporterklubben Kärnan